Jak zwalczyć szkodniki w magazynie

Ochrona przed szkodnikami to obowiązkowe działania każdego posiadacza firmy albo zakładu przetwórczego, w którym powstaje żywność. Masowe kontrole, które powodują nakładanie wysokich kar a nawet zamknięcie zakładu sprawiają, że przedsiębiorcy często decydują się na niełatwy monitoring pest control. Polega on na tym, że szkodniki, które ukazały się na terenie zakładu najpierw są zwalczane przy użyciu bezpiecznych dla żywności środków a potem przez cały czas monitoruje się, czy nie zagnieździły się na nowo.

Zdarza się, że szkodniki w firmie nie oznaczają, że jest w niej brudno i nie przestrzega się zasad higieny. Może zdarzyć się tak, że przez niedomknięte drzwi magazynu przedostają się do niego szczury lub myszy albo mniejsze szkodniki – robaki. Zarówno jedne, jak i drugie można dość szybko zneutralizować, niemniej jednak nie gorzej nie działać poświęcając własny czas. Pest control powinien być zlecony przedsiębiorstwu, które dysponuje odpowiednimi narzędziami a także środkami chemicznymi, które można używać tam, gdzie produkowana jest żywność. Technologia pozwala dziś nie tylko i wyłącznie szybko pozbyć się szkodników, ale też pozwala monitorowanie zagrożeń na bieżąco i podejmowanie działań zaradczych zanim jeszcze problem się rozwinie. Najczęściej w zakładzie wydzieleni są pracownicy, którzy odpowiadają za to, aby zachowane były zasady bezpieczeństwa. W magazynach chodzi chociażby o to, ażeby sprawdzać, czy sypka żywność nie wysypała się z opakowań, czy opakowania nie zostały przedziurawione przez myszy.

Warto sprawdzić: monitoring pest control.

FacebookTwitterGoogle+Share

admin / / Inne

Dodaj komentarz