Sposób przechowania żywności
Mrożenie żywności jest jedną z najstarszych metod jej konserwowania. Kiedyś żywność zamrażała się w sposób naturalny, podczas zimy. Dzisiaj dysponujemy już urządzeniami, które pomagają nam w zamrażaniu.
Zamrażarki zwykle znamy w wersjach domowych zastosowanych na własny pożytek, niemniej jednak te urządzenia są także dostępne w wersjach profesjonalnych wykorzystanych do gastronomii i do różnego rodzaju zakładów przetwórczych. Wielkie mroźnie mają ogromne pojemności, więc są w stanie jednorazowo zamrozić w rzeczywistości bardzo duże ilości produktów. Sposób ich działania w każdym przypadku jest analogiczny i polega na tym, że specjalny agregat generuje niską temperaturę, która w pełni zamraża produkty dosłownie do temperatury minus 20 kilku stopni. Szybka metoda zamrażania jest wyjątkowo skuteczna i przede wszystkim bezpieczna dla produktów spożywczych. Nie psują się one przez to, że w pełni zahamowany zostaje proces namnażania się bakterii znajdujących się w produktach żywnościowych. Co prawda bakterie nie zostają w pełni wyeliminowane, ale nie mogą się dalej mnożyć i przez to produkt po prostu się nie psuje. Profesjonalne zamrażarki są natomiast drogie, zatem wyposażenie się w takie urządzenie do gastronomii wiąże się z dość wysoką ceną. Mimo wszystko w wielu sytuacjach po prostu te koszty powinno się ponieść, bo są niezbędne do prowadzenia działalności. Profesjonalne mroźnie znajdują zastosowanie przede wszystkim w firmach zajmujących się produkcją mrożonek. W każdym przypadku taka mroźnia będzie miała użycie też w lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się potrawy.
Zobacz także: http://chlodniemroznie.pl