Jak powinna być zapakowana kawa

Ażeby żywność na dłużej zachowała świeżość i ażeby można było ją w prosty sposób przechowywać, musi być odpowiednio zapakowania. Opakowania na cukierki muszą być zrobione z papieru albo folii, które nie zawierają szkodliwych substancji, ponieważ mogłyby one przeniknąć do żywności. Stąd też, zanim powstanie finalna wersja opakowania na kawę, wymaganie szeregu badań na temat tego, jaki powinien być papier, w który jest zapakowana.

Głównie musi pozwalać na zachowanie całkowitej świeżości, z dużą uwagą takiej, jak w dniu, w którym została zapakowana. Najczęściej kawa, której ziarna są zmielone, pakowana jest próżniowo. Opakowanie składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich jest wykonana z nieprzepuszczającej folii, najczęściej w kolorze srebrnym. Dzięki swojej budowie, uniemożliwia przenikanie tlenu i zatrzymuje promieniowanie UV. Oprócz tego jest także odporne na wilgoć. Znacząca większość towarów żywnościowych psuje się pod wpływem wilgoci, zatem w dużej mierze rolą opakowania jest chronić produkty żywnościowe przed zawilgoceniem. Opakowania na lody sprawiają, że nie przenikają do ich smaku zapachy z innych produktów, które są przechowywane w tej samej zamrażarce. Dzięki temu, że zrobione są ze śliskiego papieru nie roztapiają się pod wpływem działania temperatury a napisy i obrazki, które się na nich znajdują, nie rozmazują się. Na każdym opakowaniu musi znajdować się informacja dotycząca składu oraz terminu przydatności do spożycia. W dodatku jest na nim nadrukowany również numer serii, z której pochodzi żywność.

Zobacz więcej: opakowania na lody.

FacebookTwitterGoogle+Share

admin / / Inne

Dodaj komentarz