Wyposażenie restauracji

Gastronomia, zwłaszcza ta fachowa, wyróżnia się tym, że inwestuje w rozwiązania użytkowane na co dzień, a im coś jest bardziej wykorzystywane, tym jest również lepszej jakości. Sprzęty i maszyny gastronomiczne ułatwiają pracę i znacząco ją przyspieszają, ale są również drogie. Otwarcie nowej restauracji wiąże się z bardzo dużymi nakładami i zdarza się, że są to nakłady, których nowa firma nie jest w stanie pokryć z swojego budżetu i na które koniecznie powinno się wziąć kredyt.

Z tego też względu jeszcze dokładniej trzeba ocenić te sprzęty, które pragniemy kupić. Jedne maszyny i urządzenia będą eksploatowane bardzo intensywnie, inne rzadziej i zrozumienie tej różnorodności powinno dać nam do myślenia w momencie wyboru poszczególnych rozwiązań. Jeżeli dany sprzęt gastronomiczny, przykładowo patelnie gastronomiczne będziemy użytkowane stale, w zasadzie nawet przez wiele godzin dziennie, to ten sprzęt powinien być dobrej jakości. Jednak takie urządzenia jak gofrownica lub jajowar, które będą użytkowane rzadziej i mniej intensywnie, mogą być tańsze, dlatego że one na siebie nie zarobią i nie ma sensu kupować ich w drogiej wersji, która jest totalnie nieadekwatna do konkretnych zastosowań. Wybór sprzętu gastronomicznego jest nie lada wyzwaniem i przekonał się o tym każdy, kto zakładał kiedyś restaurację, pizzerię lub dosłownie bar szybkiej obsługi. Branża gastronomiczna była, jest i będzie jedną z najbardziej wymagających branż. Chodzi tutaj nie tylko i wyłącznie o standardy obsługi, ale też w dużej mierze o ceny wszystkich rozwiązań. Wszelkie oszczędności muszą być zasadne.

Więcej: https://ngastro.pl/1004-piece-konwekcyjno-parowe-retigo

FacebookTwitterGoogle+Share

admin / / Kulinaria

Dodaj komentarz